‘Ik ben de schakel tussen Business en IT’

Businessmanagers komen van Mars, IT’ers die hun wensen realiseren van Venus. En daartussenin? Daar zitten specialisten als IFS Probity consultant Arjan van ‘t Hag (32). Hij is bij de zakelijke tak van energieleverancier ENGIE de schakel tussen twee werelden die op een andere golflengte denken en communiceren.

Wat voor soort IT-wensen komen er bij jou op je bureau?

Dat is heel divers. Soms is er bijvoorbeeld een wijziging in het belastingstelsel, waardoor we een aanpassing moeten doen in onze processen en SAP IS-U. Dat is een facturatieprogramma dat speciaal ontwikkeld is voor bedrijven in de utility sector, zoals energiebedrijven en waterbedrijven. Maar ik heb bijvoorbeeld ook meegewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe digitale diensten voor zakelijke klanten en het verbeteren van de MijnENGIE-omgeving.

Kan je daar eens een voorbeeld van geven?

Zeker. We hebben onlangs het aanvraagproces voor de verbruiksmonitor EnSights sterk vereenvoudigd. Dat was altijd veel handwerk, met overeenkomsten die getekend, gescand en opgestuurd moesten worden. Nu is dat met een vinkje in het klantportaal MijnENGIE geregeld. Dat werkt drempelverlagend voor klanten en scheelt ENGIE-medewerkers veel tijd.

Hoe pak je zo’n project aan?

Ik kijk eerst of ik de vraag goed begrijp. Wat wil iemand precies en waarom? Vaak schakel ik nog even met de Business om wat dingen helder te krijgen of knelpunten te bespreken. Je wil namelijk niet dat als de oplossing klaar is, je erachter komt dat iemand eigenlijk wat anders bedoelde. Ook overleg ik met IT-collega’s of een wens technisch haalbaar is en breng ik in kaart wat het kost om een oplossing te realiseren. Verder werk ik een functioneel ontwerp uit. Dat kan je zien als een IT-bouwtekening. Hoe ziet een oplossing eruit en welke processtappen komen daarbij kijken? Al die zaken bespreek ik weer met de Business.

Wat gebeurt er als iedereen akkoord is?

Dan stuur ik het functioneel ontwerp met een uitgebreide briefing naar de programmeur of programmeurs. Bij ENGIE werken we samen met TCS in India. Daar zitten developers die gespecialiseerd zijn in het realiseren van maatwerkoplossingen voor SAP IS-U.

Zou je zelf ook zo’n oplossing kunnen programmeren?

Nee, programmeren is echt een vak apart. Ik ken SAP IS-U wel goed, ook technisch. Dat is wel belangrijk. Ik kan daardoor bijvoorbeeld aan een businessmanager uitleggen wat wel en niet haalbaar is en een developer een heel concrete opdrachtbeschrijving en technische feedback geven. Ik test de gerealiseerde oplossingen ook zelf, voordat die wordt opgeleverd aan de business om te testen en we gaan implementeren naar productie.

Welke eigenschappen heb je in deze functie nodig?

Het is handig als je een helikopterview hebt. Je moet het hele speelveld van processen, wensen en belangen kunnen overzien, maar ook heel gericht kunnen inzoomen om een oplossing uit te denken. Omdat je overal tussenin staat, heb je een grote vrijheid en verantwoordelijkheid. Het is dus belangrijk dat je zelf goed je werk prioriteert. Ook moet je makkelijk kunnen schakelen met een grote hoeveelheid stakeholders en in staat zijn om hun verwachting te managen.

Waar haal jij energie uit?

Ik vind het leuk om problemen op te lossen en dingen beter te laten werken. Als ik hoor van medewerkers dat ze nu veel minder frustratie hebben of dat klanten in tien seconden iets kunnen regelen wat vroeger meerdere dagen duurde? Dan geeft me dat veel voldoening. Je werkt vaak aan complexe, lange trajecten met veel verschillende lijntjes. Als alles dan bij elkaar komt en werkt zoals je bedacht hebt, is dat gaaf.

Je doet bij ENGIE meer dan dit werk toch?

Klopt. Ik ben ook Keep IT Running-lead. Als een applicatie of proces niet of niet goed werkt en het lukt medewerkers niet om dat zelf op te lossen, komen ze bij mij uit. Het gaat dus om wat complexere meldingen. Ik onderzoek de melding en indien het hier gaat om een verstoring probeer ik die zo snel mogelijk te verhelpen. Ook zorg ik voor een juiste registratie en afhandeling van alle meldingen (incidenten, verzoeken en vragen), zodat we structurele oplossingen kunnen bedenken voor terugkerende meldingen.

Wat voor soort uitdagingen gaat het dan om?

Onlangs stond er een verkeerde periode op een aantal van onze zakelijke facturen. Dat wil je zo snel mogelijk corrigeren, om verwarring te voorkomen. Je doorloopt dan een paar stappen. Eerst kijk je of alle normale (automatische) processen zijn doorlopen. Daarna of er misschien iets handmatig is aangepast. Als dat niet het geval blijkt, ga je in het systeem graven. Uiteindelijk bleek in dit geval dat er ergens diep in SAP IS-U een Nederlandse tekst ontbrak. De code die als back-up moest fungeren voor zulke gevallen, werkte niet goed. Dat hebben we snel verholpen.

Lekker afwisselend werk, lijkt me!

Zeker. Ik zit nu inmiddels ruim vier jaar bij ENGIE en mijn werk verveelt nog geen moment. Dat komt ook omdat je steeds te maken hebt met nieuwe projecten, incidenten en businesswensen. Ook heb ik hier leren werken met nieuwe systemen. Naast SAP IS-U ben ik nu bijvoorbeeld ook functioneel beheerder van SAP CRM en heb ik mezelf verdiept in Salesforce. Je verbreedt in zo’n rol dus ook je horizon.

Hoe houd je contact met je collega’s van IFS Probity?

In een wekelijkse stand-up praten we bij. Zo blijf ik op de hoogte van wat collega’s doen en wat er speelt binnen de organisatie. Ook spreek ik regelmatig mijn clustermanager over mijn werk bij ENGIE. Ik kan ook altijd even bellen of afspreken om te sparren over een uitdaging.

Je begeleid ook zelf een collega?

Klopt. Ik ben buddy van een young professional die ons traineeship volgt. We praten bijvoorbeeld over waar hij tegenaan loopt in zijn opdracht. Hoe kun je bijvoorbeeld je stakeholders goed managen of zichtbaarder worden in de organisatie waar je werkt? Dan deel ik mijn ervaringen. Dat vind ik leuk om te doen. Toen ik mijn loopbaan begon werd ik min of meer in het diepe gegooid, hier is dat beter geregeld.

Ook voor medewerkers die inmiddels wat verder zijn in hun loopbaan?

Ja, zeker. IFS Probity is een bedrijf waar je geen nummer bent. Het gaat hier ook niet alleen om de uren die je kunt declareren, je doet er zelf ook toe. Toen ik bijvoorbeeld na de geboorte van mijn zoon een langere periode meer thuis nodig was, kon dat. Ook ENGIE stelde zich daar overigens heel flexibel in op. Dat waardeer ik enorm!

Arjan van 't Hag

Arjan van ‘t Hag (32) is business- en applicatieconsultant bij IFS Probity. Hij studeerde Bedrijfskundige Informatica en werkte daarna als consultant bij verschillende energie- en waterbedrijven. Sinds 2016 doet hij dat onder de vlag van IFS Probity. Zijn drive? Als schakel tussen business en IT bijdragen aan oplossingen waar medewerkers en klanten van opdrachtgevers elke dag voordeel van hebben.