‘Ze zoeken een opdracht die past bij jouw ontwikkeling’

Werk je al een paar jaar als adviseur of junior consultant, maar ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Sven Onnink  vertelt hoe hij zijn overstap naar IFS Probity beleefde, wat hij vindt van de arbeidsvoorwaarden en hoe zijn eerste opdracht tot stand kwam.

Sven, zullen we eens beginnen met een snelle career-overview?

Prima! Na mijn Master Consultancy & Entrepreneurship ben ik aan de slag gegaan als consultant. Ik heb in de afgelopen drie jaar gewerkt voor bedrijven in de financiële sector, en de utilities. Eind 2020 begon het te kriebelen. Ik was toe aan een nieuwe omgeving en een volgende stap.

Hoe kwam je uit bij IFS Probity?

Ik werkte in die tijd als consultant bij EDSN. Daar was ik technisch draaiboek coördinator van een project waarbij alle netbeheerders één voor één overstapten op een centraal systeem voor het uniform en centraal verwerken van allocatie, reconciliatie en meetdata (C-ARM). Het transporteren, toekennen en afrekenen van energiestromen wordt daarmee beter op de veranderende markt afgestemd. Tijdens dit project kreeg ik te maken met Hendrik-Jan Christians van IFS Probity. Hij begeleidde bij netbeheerder RENDO de transitie naar dat centrale systeem. Hendrik-Jan liet vallen dat IFS Probity nog goede mensen zocht en zo ging het balletje rollen.

Dacht je meteen: daar wil ik werken?

Nou, ik had wel goede verhalen gehoord over IFS Probity. Dat het een bedrijf is met oog voor de menselijke maat, dat alles er goed geregeld is en dat ze er echt zijn voor hun consultants. Het leek me dus de moeite waard om een keer kennis te maken. Ik heb eerst gesproken met twee consultants om eens te kijken wat voor opdrachten IFS Probity doet en hoe het is om bij IFS Probity te werken. Later heb ik natuurlijk ook de officiële sollicitatiegesprekken gehad, al moet ik zeggen dat dat er heel ontspannen aan toe ging.

Inmiddels ben je al een tijdje aan de slag. Wat doe je precies?

Ik ben inmiddels een paar maanden projectcoördinator Aging Assets bij Stedin. Aging assets zijn verouderde installaties in het hoogspanningsnetwerk. Je hebt het dan over installaties die soms wel 50 jaar oud zijn. Ik coördineer samen met mijn directe leidinggevende het onderhoud van die installaties, dat door gespecialiseerde leveranciers wordt uitgevoerd. Ik schakel daarvoor met subcontractors en fabrikanten, koppel de mensen binnen en buiten Stedin aan elkaar die op de hoogte moeten zijn van het onderhoud en zoek naar oplossingen als er bijvoorbeeld een storing is of een onderdeel vervangen moet worden dat niet meer leverbaar is.

Hoe ben je op deze opdracht terecht gekomen?

In mijn gesprekken met IFS Probity heb ik aangegeven in welke richting ik me wilde ontwikkelen. In mijn geval is dat de business consultancy en projectmanagement. Daar heeft onze sales manager Philippe Versteeg gericht opdrachten bij gezocht. Ik ben uiteindelijk bij twee opdrachtgevers op gesprek geweest. Bij allebei mocht ik beginnen. De keuze was echt aan mij: wat vind jij leuk, waar denk jij je het beste te kunnen ontwikkelen? Het commerciële belang van IFS Probity voert dus niet de boventoon, je bent hier echt eigenaar van je eigen loopbaan.

Hoe zag de voorbereiding op je eerste klus eruit?

IFS Probity heeft een traineeprogramma voor young professionals. Daarin ontwikkel je algemene consultancy skills, verdiep je je in de processen binnen de utility sector en leer je van ervaren consultants over applicatie- en businessconsultancy. Ik heb een aantal trainingen bijgewoond die voor mij relevant waren. Denk bijvoorbeeld aan een introductietraining over SAP, een Duits softwarehuis wat software ontwikkeld voor o.a. bedrijfsprocessen en de utilities sector. Mijn opdrachtgever Stedin werkt daar ook mee, dus dan is het handig om daar op hoofdlijnen kennis over te hebben.

Lijkt me ook heel gezellig, met allemaal jonge consultants bij elkaar.

Zeker! Je leert snel nieuwe mensen kennen, die allemaal in ongeveer dezelfde fase van hun carrière zitten. Ook nu ik op mijn eerste opdracht zit, hebben we nog regelmatig contact in een groepsapp en zien we elkaar regelmatig in ons nieuwe kantoor.

Welke begeleiding krijg jij als junior consultant?

Toen ik begon bij IFS Probity, kreeg ik een clustermanager toegewezen. Dat is een senior consultant die je ondersteunt in je ontwikkeling. Samen hebben we naar mijn toekomstpad gekeken: hoe wil ik me ontwikkelen en wat is daarvoor nodig? Af en toe kijken we samen of ik nog op koers lig. Daarnaast heb ik een buddy. Een andere ervaren consultant met wie ik wekelijks een half uurtje inhoudelijk spar over mijn opdracht. Waar loop ik tegenaan, hoe zou hij iets aanpakken? Daar leer ik veel van. Als consultant moet je je snel kunnen verdiepen in onbekende materie en je weg vinden in een nieuwe omgeving. Je springt steeds in het diepe, maar er staat bij IFS Probity wel iemand langs de kant die je de hand kan reiken als het nodig is. Sowieso ervaar ik sterk dat collega’s bij IFS Probity bereid zijn om je te helpen. Er heerst hier geen ellebogencultuur.

Hoe zit het met de arbeidsvoorwaarden?

Nog een jaartje werken en dan ben ik binnen. Nee, zonder gekheid: die zijn echt goed voor elkaar. Ik kreeg meteen een vast contract, ik heb een goed salaris met doorgroeimogelijkheden, een eigen trainingsbudget en als we goed presteren levert dat aan het einde van het jaar een leuke bonus op. Maar wat ik misschien nog wel belangrijker vind, is dat alles goed geregeld is. Op mijn eerste werkdag lagen er een laptop, telefoon en bos bloemen klaar. Dit soort kleine zaken geven een enorme boost. Als consultant kun je je hier echt concentreren op je opdracht. Dat is fijn!

Tot slot: waarom zou je als junior consultant in de utilities willen werken?

Omdat er weinig andere sectoren zijn waar zoveel gebeurt! De energietransitie is in volle gang en verandert de komende dertig jaar de manier waarop we wonen en werken. De vraagstukken liggen overal. Dichtbij huis als het gaat om het verduurzamen van woningen en opwekken van duurzame energie via zonnepanelen, maar denk ook aan hoe het energienet in balans blijft. Het is een dynamische, maar tegelijkertijd relatief kleine sector. Je kunt daardoor als consultant uitgroeien tot expert in de sector. Kortom: als je van uitdaging houdt, zit je in de energiesector goed.

Sven Onnink
Sven Onnink

Sven Onnink (LinkedIn) is junior business consultant bij IFS Probity. Hij houdt van complexe vraagstukken, heeft een ondernemende mindset en voelt zich als een vis in het water in een omgeving met veel interactie en stakeholders. Ben jij een young professional en wil je meer weten over hoe het is om te werken bij IFS Probity? Stuur Sven gerust een mailtje via sven.onnink@ifsprobity.nl.